Kaip išsirinkti rūšinę kavą namams?

kurkava.lt

2/4/20242 min skaitymo

Jei norite namus paversti savo svajonių kavos baru, turite apgalvoti keletą dalykų. Vidinės baristos užgimimas prasideda nuo tobulos kavos pupelių rūšies išsirinkimo. Kadangi kavos rinkoje yra tiek daug skirtingų kavos skrudinimo technologijų ir skonių, todėl tikrai yra iš ko rinktis kiekvienam. Nors sudėtingas kavos pupelių pasaulis iš pradžių gali atrodyti bauginantis, kurkava.lt padės jums tai padaryti lengviau.

Taigi, nuo ko galima pradėti?

REGIONAS, ĮVAIROVĖ IR SEZONAS

Kaip ir vyno, kavos skonis ir jos poskoniai atspindi geografinį regioną, kuriame buvo auginamos kavos pupelės, ir tikslią kavos augalo rūšį. Tam tikri regionai pasižymi išskirtinėmis savybėmis, kurios priklauso nuo dirvožemio, aukščio ir ūkininkavimo metodų. Yra ir kitų veiksnių, bet juos aptarsime kitą kartą. Dabar pakalbėkime apie kavos pupelių rūšis.

Yra dvi kavos pupelių rūšys: arabika ir robusta. Abi rūšys auginamos visame pasaulyje, tačiau robusta pupeles lengviau auginti ir augalams nereikia didelio aukščio tam, kad jie derėtų. Apskritai, robusta pupeles pirkti pigiau ir jos dažniausiai naudojamos pagrindiniams komerciniams kavos mišiniams gaminti. Jų skonis labiau panašus į riešutus, juose yra didesnis kofeino kiekis.

Kadangi yra tiek daug veiksnių, kurie turi įtakos galutiniam kavos skoniui, šiame straipsnyje papasakosime apibendrintai apie pagrindinius kavos auginimo regionus bei jų ypatumus, apie kuriuos turėtumėte žinoti renkantis kavą:

CENTRINĖ AMERIKA IR KOLUMBIJA. Šie regionai garsėja geriausiomis sąlygomis kavos auginimui, kadangi būtent čia yra derlingiausi dirvožiamiai bei palankiausias klimatas kavos pupelių auginimui. Šiuose regionuose auginama kava dažniausiai yra gana lengvo ir gerai subalansuoto skonio, turinti šiek tiek gaivios, vaisinės ar uoginės rūgšelės poskonį.

BRAZILIJA. Šią kavą dažniausiai renkasi klasikinio kavos skonio mėgėjai. Braziliška kava yra lengvai tonizuojanti dažniausiai pasirenkama klientų kasdieniams kavos gėrimo „ritualams“. Brazilijoje auginamos kavos poskoniai dažniausiai pasižymi ilgai išliekančiu tamsaus šokolado ir lazdyno riešuto poskoniu.

Kavos gimtinėje, ETIOPIJOJE auginama kava yra mėgstama kavos gurmanų, kadangi Etiopijos kava pasižymi sodriu skoniu, kuriame vyrauja uoginiai poskoniai susipinantys su švelniu ir saldžiu kavos aromatu.

KENIJOJE auginamos „drąsaus skonio“ kavos, kurios kai kuriems žmonėms atrodo tropinės. Kenijoje užaugintos kavos pupelės dažnai pasižymi šiais ilgai išliekančiais poskoniais: citrinų, vynuogių, karamelės, juodųjų serbentų ar slyvų poskoniu.

INDONEZIETIŠKOS kavos savybės pasižymi tvirtu kūnu ir ilgai išliekančiu poskoniu, primenančiu nesaldintą kakavą. Šiame regione užauginta kava yra stipraus skonio, kuriame galima pajusti šiuos poskonius: cinamoną, šokoladą, vynuogę, karamelę ar net tabaką.